Kako ublažiti bol u mišićima i kostima? - Irena Forever

Kako ublažiti bol u mišićima i kostima?

Bolna stanja u tijelu – Kako ublažiti bol u mišićima i kostima?

 

Bol u mišićima i kostima zahvaća sve dobne skupine. Osim što uzrokuje zdravstvene,fizičke i psihičke poteškoće utječe na ekonomske prilike pojedinca. Kronična bol u mišićima i kostima često je udružena s reumatskim bolestima. Oko 50% osoba s reumatskim bolestima ima ograničenja u svojim svakodnevnim aktivnostima.

U ovom članku spomenut ćemo proizvode Kompanije Forever Living Products, koji pomažu ljudima diljem svijeta. Tu govorimo o bolovima u mišićima i zglobovima, istegnućima u uganućima mišića, masaži i zagrijavanju mišića, glavobolji, bolovima u vratu, leđima i križima,…Ove situacije odnose se na svakodnevne radnje (često sjedenje, nepravilno držanje, često saginjanje i dizanje teškog tereta, vježbanje, razne fizičke aktivnosti – posebno kod sportaša,…), prijelome kostiju te mnoga druga teža zdravstvena stanja.

Više o proizvodima i njihovom djelovanju možete pročitati na dnu članka (kliknite ovdje).

Ključni pojmovi koji se vežu uz mišićnu i koštanu bol

 • Upala mišića

Upala mišića prirodna je reakcija organizma na tjelesnu aktivnost na koju naše tijelo nije naviklo. Osobe koje ne vježbaju redovito ne mogu izbjeći upalu mišića uhvate li se treninga, a mogu je razviti i iskusni sportaši pod velikim naporom.

Uz osjećaj boli, možete osjetiti i slabost u mišićima, zatezanje, treperenje odnosno tremor mišića te općeniti umor organizma.

Prava bol uzrokovana upalom mišića razvija se tek jedan do dva dana nakon treninga i može trajati i do nekoliko dana. To je vrijeme kada se mišić oporavlja i raste nakon vježbanja te bi bilo dobro izbjegavati lijekove protiv bolova.

Najbolji način za ublažavanje upale mišića jest masaža , što je i razlog zašto profesionalni sportaši u svom timu imaju i masere.

 • Istegnuće mišića

Nagle ozljede kao i kronična oštećenja sustava za kretanje ( hrskavice, mišića, tetive ili kosti ) vrlo su učestala pojava. Nagle ozljede mišićnih vlakana i tetiva putem kojih se mišići vežu za kosti dešava se ako na mišiće vršimo preveliki pritisak. Mogu se dogoditi i tijekom obavljanja normalnih svakodnevnih aktivnosti; za vrijeme sporta te kod iznenadnog podizanja težeg tereta.

 • Grčevi u mišićima

Među najčešće uzroke nastanka grčeva spadaju:

 • nedovoljno istezanje
 • prenagla tjelesna aktivnost na već prekomjernu skraćenost mekih struktura (mišića, fascija)
 • dugotrajno sjedenje koje uzrokuje blokadu cirkulacije i skraćenje struktura unutar zdjelice
 • gubitak elektrolita znojenjem prilikom treniranja na visokim temperaturama
 • nošenje cipela sa visokim potpeticama koje uzrokuje skraćenje i napetost u stopalima i listovima
 • nedostatak magnezija i kalija u organizmu….

RJEŠENJE JE U ISTEZANJU !

 • Reuma

Reumatske bolesti, ovisno o dijagnozi, imaju različite simptome i uzroke koje nije uvijek jednostavno otkriti. Zajedničko im je to što nastaju oštećenja te ograničene funkcije zglobova i struktura oko zgloba, no mogu biti zahvaćeni i mišići, tetive, vezivno tkivo,…

Od reumatskih bolesti obolijevaju i stari i mladi, iako se reuma kao pojam i dalje koristi gotovo isključivo za osteoartritis (artroza, staračka reuma).

Simptomi se kod osteoartritisa razvijaju polako i pogoršavaju se s vremenom.

 • Javlja se bol pri pokretanju zglobova ili nakon aktivnosti te zakočenost zglobova, koja je najizraženija rano ujutro ili nakon razdoblja neaktivnosti.
 • Dolazi do smanjenog opsega pokretljivosti u zglobu.
 • Pri kretanju se osjeća “škripanje”, a područje oko zgloba može biti i natečeno.
 • Kako bolest napreduje, tako je i pokretljivost zgloba sve manja
 • Išijas ili ishialgija

Ovdje ćemo spomenuti bolove koji se javljaju:

 • u jednoj ili obje noge
 • bol koja ide od stražnjice stražnjom stranom natkoljenice i lista sve do pete ili prstiju
 • bol koja se provlači kao tanka crta vanjskom stranom cijele noge
 • bol u prednjem dijelu potkoljenice i prstiju
 • trnjenje u svim tim i nekim drugim dijelovima tijela
 • ili kombinacija svega toga uz još poneku neugodnu senzaciju

Ako ste se pronašli negdje u gornjem opisu, vjerojatno je da se radi upravo o ishialgiji, ili popularnije išijasu. Išijas je upala najdužeg živca u donjem ekstremitetu, a ta upala izaziva užasne bolove. Do takve upale može doći na više načina i uzrokovati je mogu razni faktori, ipak najčešći je njen uzrok degenerativna promjena u donjem dijelu kralježnice, upravo tamo gdje se taj živac odvaja od leđne moždine i izlazi na svoj put koji završava u nožnim prstima.

Uz razne metode liječenja, ono što se uvijek preporuča je masaža, te fizikalna terapija i akupresura.

A i kada se primjeni neka od navedenih tehnika, te se uistinu smanji ili ukloni pritisak na živac, simptomi upale, prije svega bolovi kroz nogu ili noge ne moraju se odmah smanjiti. Oni mogu biti prisutni i dugo nakon što je sam uzrok otklonjen, jer upala može sama sebe održavati, barem neko vrijeme. Tada treba biti strpljiv i dozvoliti vremenu da učini svoj dio posla. Kada svi simptomi nestanu i nema više bolova ili trnjenja, vrijeme je da se pobrinemo da do sličnog stanja više ne dođe. Jer to što nema bolova nije znak potpunog izlječenja, već samo zalječenja.

Više o proizvodima i njihovom djelovanju možete pročitati na dnu članka (kliknite ovdje).

 • Neuralgija

Neuralgija se definira kao vrlo jaka bol u području nekog živca. Osobito je teška neuralgija lica koja zahvaća sva tri ili pojedine krakove živca trigeminusa te postherpetička neuralgija. Jedan od češćih uzroka je pritisak, obično na korijen živca, tvrde koštane izrasline na kralješcima, zatim različiti tumori, ožiljci ili deformiteti. Neuralgične boli nastaju i na reumatskoj osnovi, zbog zubobolje, uslijed infekcija i trovanja. Bolovi mogu biti jaki, tupi ili razarajući. Uzrok pogoršanju stanja može biti i stres.

 • Neuralgija trigeminusa – Trigeminus je peti moždani živac odgovoran za provedbu osjeta dodira, boli, pritiska i temperature s lica, čeljusti, čela i okolice očiju u određeni dio mozga. Postoje dva takva živca, jedan sa svake strane lica.

Neuralgija trigeminusa se ubraja među najjače i najneugodnije boli koje se mogu osjetiti. Takva bol počinje iznenada, u dijelu ili cijelom području koje opskrbljuje trigeminus. Izrazito je jaka, sijevajuća, oštra. Traje kratko, nekoliko sekundi i često se ponavlja u kraćim ili dužim razmacima tijekom dana. Može potrajati nekoliko dana, tjedana ili čak mjeseci, a zatim prestaje i javi se ponovo za nekoliko mjeseci ili godina. U početku bol nastaje spontano, a kasnije se može isprovocirati u svakodnevnim radnjama kao što su dodir lica, žvakanje, pranje zuba, govor, smijeh, brijanje ili nekim drugim podražajem.

 • Lumbago ili križobolja

Rašireni naziv za lumbago je križobolja.

Dijelovi kralježnice:

Pojedini dijelovi kralješnice (vratni, prsni i slabinski) imaju različiti opseg pokretljivosti, od koji su vratni izuzetno pokretljivi, a prsni vrlo slabo pokretni. Na prijelazu između jednog dijela kralješnice u drugi najčešće dolazi do degenerativnih promjena, koje su izvorište boli. Tako konkretno kod križobolje bol može nastati u prsno-slabinskom prijelazu, u samom slabinskom dijelu, a najčešće na slabinsko-križnom prijelazu između vrlo pokretnog i opterećenog zadnjeg slabinskog kralješka i vrlo slabo pokretne križne kosti.

Uzroci križobolje:

Najčešći uzrok križobolje je pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje premašuje snagu leđnih mišića, sveza i međukralješničnih kolutova. To se odnosi na težak fizički rad, višesatni nepravilan tjelesni položaj (npr. dugo sjedenje u automobilu – često se javlja kod profesionalnih vozača), a tegobe redovito uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići. Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol.

Uzroci kod određenih stanja ili bolesti:

U starijih ljudi križobolja je često izazvana degeneracijskim promjenama kralješaka i međukralješničnih kolutova (spodnilartroza, spondiloza). Česta je i u upalnih reumatskih bolesti (psorijatični artritis, ankilozantni spondilitis, giht…). Također se može razviti i kod prirođenih iskrivljenja kralješnice (kifoza, skolioza), prirođenih razvojnih poremećaja kralješaka ( spina bifida – rascjep luka kralješka, polukralješaka, spondilolisteza, sakralizacija, lumbalizacija kralješaka…), nakon ozljeda, raznih upala (tuberkuloza, infektivni spondilitis), te osobito kod osteoporoze – bolesti krhkih kostiju, metaboličkih bolesti kostiju.

Prenesena bol u područje križa javlja se i kod primarne bolesti nekih drugih zglobova (najčešće kuka ili koljena) kada čovjek nesvjesno zbog bolova u nogama mijenja mehanizam hoda, pa se javljaju bolovi u križima; bolesti unutar trbušne šupljine, bubrega, tumora; manjka tjelesne aktivnosti, pretjerane tjelesne težine, nepravilne obuće s previsokim potpeticama, ravnih stopala, stresa (što god u današnje vrijeme ubrajamo u stres).

Uz razne metode liječenja preporuča se fizikalna terapija, koja kod velikog broja bolesnika značajno smanjuje tegobe.

 • Glavobolja i migrena

Glavobolja je među najučestalijim bolnim senzacijama kod čovjeka. U najširem smislu pod glavoboljom podrazumijevamo bol lokaliziranu u području glave, lica i gornjeg dijela vrata.

Recimo nešto o migreni, koja je ipak jedna od najčešćih oblika glavobolja, koje susrećemo u svakodnevnom životu.

Napadaji migrene često su u svezi s mjesečnicama, pa i menopauzom, a za vrijeme trudnoće javljaju se vrlo rijetko.

Napadaji mogu biti uzrokovani i drugim provokativnim čimbenicima kao što su: psihički stres, tjelesni napor, meteorološki uvjeti i nagle promjene vremena; konzumiranje određene vrste hrane,…

Klasičnu migrenu često prate prodromalni znaci (aura) najčešće unutar 24 sata prije napadaja. U prodromalnom stadiju nastaju promjene raspoloženja (depresija ili euforija) poremećaji koncentracije, nemir. Može se javiti patološka glad, posebice za slatkim. Nakon aure, koja u prosjeku traje 15 do 30 minuta, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali može biti i tupa ili probadajuća. U više od 90% bolesnika bol je praćena mučninom i povraćanjem. Bolesnici se žale na preosjetljivost očiju na svjetlost, a poneki ne podnose jake zvučne ili mirisne podražaje. Pri kraju napadaja neki bolesnici izmokre veću količinu mokraće. Napadaj migrene obično traje nekoliko sati, ali u većini slučajeva završava unutar 24 sata.

 

U mnogim od ovih bolnih stanja organizma posežemo za lijekovima koji suzbijaju ili ublažavaju bol. Osim toga, možemo bol ublažiti i masažom, tj. umasiravanjem određenih preparata na prirodnoj bazi.


Forever Living Products

 

Kompanija Forever Living Products osnovana je 1978. u Scottsdaleu u Arizoni. Kompanija je dobila mnoge važne certifikate za proizvodnju. Forever Living Products je najveći uzgajivač, proizvođač i distributer aloe vera proizvoda u svijetu.  Foreverov Aloe Vera gel je prvi gel Aloe s certifikatom Međunarodnog znanstvenog savjeta za Aloe Veru. Aloe Vera gel je stabiliziran s prirodnim C vitaminom iz biljke papaje, te ne sadrži koru biljke već čisti gel iz Aloe.

 • ALOE HEAT LOTION

Forever je osmislio kremu koja se može koristiti za svakodnevnu pomoć pri ublažavanju lokalne boli. Koristi se kod upale mišića, istegnuća mišića, grčeva u mišićima, reume, išijasa, neuralgije, lumbaga ili križobolje, glavobolje, migrene, menstrualnih grčeva… Tu se ubrajaju svakodnevne radnje kao što su penjanje po stepenicama, bolovi u nogama od dugog hodanja ili stajanja, bolovi u leđima od čestog sjedenja ili vožnje, podizanje teških tereta itd.

Aloe heat lotion

Koristi se i prije sporta za zagrijavanje mišića, te kasnije za hlađenje i umirivanje mišića ili ublažavanje grčeva i boli.

Sadrži:

62% Aloe vera gela (koji ima sposobnost dubokog prodiranja u kožu), mentol, eukaliptusovo ulje, ulje koštica marelice, sezamovo ulje, lanolin, jojobino ulje, alantoin i C vitamin. Također je uravnotežene pH vrijednosti. Na početku ima osjećaj hlađenja a nakon toga dolazi osjećaj žareće topline koji je ugodan. Osjećaj topline zadržava se dugo nakon masaže.

 

 • FOREVER ESM COMPLEX

Kao idealna kombinacija za bolju pokretljivost, lakše pomicanje zglobova i mišića i osjećaj fleksibilnosti, savršeno se nadopunjuju FOREVER ESM COMPLEX i FOREVER FREEDOM.
pokretljivost zglobova

Forever ESM Complex je dodatak prehrani sa kurkumom i NEM-om (ovojnica ljuske jajeta koja sadrži kolagen, hijaluronsku kiselinu, kondroitin sulfat) i BioCurc – ekstrat korjena kurkume.

Ljuska jajeta je najbolji prirodni izvor kalcija. Američko istraživanje otkrilo je da ljuska jajeta sadrži i proteine koji su esencijalni za održavanje hrskavice zglobova. Pomaže pri uklanjanju boli u zglobovima i ukočenosti kao posljedica artroze.

Hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u ljudskom tkivu, ovdje govorimo o hrskavici zgloba i tekućini koja oplakuje hrskavicu. Ona tekućini daje određeni stupanj viskoznosti i elastičnosti, što je iznimno važno jer ta tekućina obavlja funkciju podmazivanja zgloba. Također ublažava udarce u zdravim zglobovima, štiti hrskavicu, meniske i meka tkiva od mehaničkih oštećenja.

Hijaluronska kiselina se smanjuje kod degenerativno promijenjenih zglobova. Do smanjenja hijaluronske kiseline dolazi i nakon traumatskih oštećenja zglobova, naročito kod sportaša.

Kolagen ima jako važnu ulogu u organizamu, posebno u vezivnom tkivu. Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo, a rasprostranjeno je po cijelom tijelu.

On donosi čvrstoću i stabilnost tkivu, a ono što ga karakterizira je fleksibilnost njegovih vlakana.

Naš organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena, no s vremenom se postupno smanjuje kapacitet njegove obnove. Uzroci tome su starenje, trajna preopterećenja (pr. vrhunski sport, fizička aktivnost) ili autoimune bolesti.

Kolagen je potreban zbog rasta i zamjene istrošenih tkiva te za zacjeljivanje i obnovu ozlijeđenih tkiva.

 

 • FOREVER FREEDOM

pokretljivost zglobova

 

Forever Freedom je napitak koji održava pokretljivost zglobova, otklanja bol, smanjuje upalu zglobova  i njihova oštećenja (nastalu kao posljedica oboljenja, sportskih ozljeda ili starenja); ljekovito djeluje na kosti i zglobove.

Sadrži:

 • 89% Aloe Vera gela
 • Glukosamine Sulfat (GS) i Chondroitin sulfat (CS) – tvari koje se u prirodi nalaze u sustavu zglobova, a starenjem se gube
 • Methyl sulfonyl methane (MSM) – prirodan izvor organskog sumpora; ima protuupalno djelovanje, spriječava bolesti mišiča i umanjuje pojavu nastanka grčeva te hrani hrskavicu
 • Chondroitin – nalazi se u samoj hrskavičnoj tekućini, pospješuje podmazivanje zglobova i u njima smanjuje trenje
 • vitamin C
 • okus naranče i dodatak fruktoze
 • školjke (škampi, rakovi, jastog)

Ako se oralno uzimaju GS i CS tada se osigurava ponovna izgradnja hrskavice koja je istrošena. Tako se vraća elastičnost i pokretljivost zglobova.

GS i CS pomažu u očuvanju strukture i pravilne funkcije hrskavice, te zadržavaju tekućinu za podmazivanje unutar zgloba.

Kada govorimo o MSM-u, on je izvor organskog sumpora. Njegovo djelovanje je protuupalno, sprječava grčenje mišića i razne bolesti. Kada je riječ o upali mišića (pogotovo nakon tjelesnih napora) smanjuje ju za 1-2 dana. Pomaže očuvati zdrava vezivna tkiva i funkciju zglobova.

Općenito, Forever Freedom omogućuje slobodu kretanja osobama koje pate od raznih tegoba ili težih zdravstvenih stanja. Tu možemo spomenuti išijas, lumbago, razna oštećenja zglobova ili kralježnice, degenerativne promjene na zglobovima.

 

Proizvode možete naručiti klikom na link ispod videa.


Pogledajte kratak video o djelovanju Forever Freedom na koštani sustav.


NARUČIVANJE PROIZVODA

 

     Aloe heat lotion                      ESM complex                       Forever Freedom

 

                                     esm complex i forever freedom (2)                    paket

narudzba 2

 

 


Napomena:

Ako želite naručiti pojedinačan proizvod (bez minimalne narudžbe) odaberite opciju Gost.

Ukoliko želite ostvariti 15% popusta, minimalna narudžba putem gore navedenog linka za kupnju u Republici Hrvatskoj iznosi 630,00 kn.

Nakon što stavite proizvod u košaricu odaberite opciju Naplata, a zatim Novi kupac i ostvarite popust.

Popust od 15% obračunava se na zadnjem koraku, prije naplate.

 

 

Svidio vam se članak Kako ublažiti bol u mišićima i kostima?

Podijelite ga s prijateljima!

Hvala na čitanju!

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.