Kolagen u zdravlju - Zdrava iznutra, lijepa izvana - Irena Forever

Kolagen u zdravlju – Zdrava iznutra, lijepa izvana

Kolagen u zdravlju – Saznajte zašto je kolagen važan za zdravlje!

Kolagen u zdravlju i kako ga nadomjestiti? Danas se mnogi bave s dokazivanjem utjecaja kolagena na zdravlje i organizam čovjeka.

Kolageni su najzastupljeniji proteini u ljudskom organizmu (čine 30-35 posto ukupnih bjelančevina u tijelu) i glavna proteinska komponenta kože, kostiju i vezivnog tkiva. Pojavljuju se u obliku netopljivih vlakana, fibrila, mreže i ligamenata.

Kada govorimo o  ulozi i važnosti kolagena za naš organizam, znači zapravo govorimo o jednom od temeljnih tkiva – vezivnom tkivu, koje zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo, a rasprostranjeno je po cijelom tijelu.

Kolagen daje čvrstoću i stabilnost tkivu, a osnovna karakteristika njegovih vlakana je fleksibilnost.

 

Ppoznato je 19 različitih vrsta kolagena, od kojih su najvažnije četiri:

  • kolagena tipa I – kosti
  • kolagena tipa II – hrskavica
  • kolagen tipa III – embrionalna tkiva, a kod odraslih se uglavnom nalazi u šupljim organima, kao što su krvne žile, maternica i probavni sustav
  • kolagen tipa IV – bazalnim membranama

 

Gubitak kolagena

Ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena. On je potreban zbog rasta i zamjene istrošenih tkiva te za zacjeljivanje i obnovu ozlijeđenih tkiva.

S vremenom se postupno smanjuje kapacitet njegove obnove zbog procesa starenja, trajnih preopterećenja (vrhunski sport, fizička aktivnost) ili autoimunih bolesti. U mladosti se gubitak kolagena može brzo nadomjestiti, no s godinama postaje sve izraženiji; tako da nakon 25. godine života tijelo prosječno gubi 1,5 % kolagena godišnje.

Gubitak kolagena negativno se odražava na izgled i funkciju cijelog tijela, te dovodi do različitih degenerativnih promjena. Nedostatak kolagena uzrokuje i poremećaj koštano-mišićnog sustava (artritis, ukočenost, mišićne ozljede), poremećaj u funkciji imunosnog sustava i pojavu tjelesnih promjena povezanih sa starenjem ( bore, celulit, suhoća kože, kosa i koža bez sjaja, narušen oblik tijela).

 

Može li se gubitak kolagena nadomjestiti?

Pravilna prehrana, način života i kontinuirana tjelesna aktivnost mogu ublažiti i usporiti gubitak kolagena i moguće posljedice, ali ne u potpunosti.

Namjena dodataka prehrani s kolagenom je usporavanje fiziološkoga gubitka kolagena. Nude se u obliku praha, tableta, kapsula, tekućih pripravaka i injekcija. Prema navodima proizvođača, olakšavaju tegobe kod artritisa, pomažu pri mršavljenju, izgradnji mišića i pomlađivanju kože.

Dokazan je pozitivan učinak hidrolizata kolagena na ublažavanje bolova u zglobovima, tako da rezultati sugeriraju primjenu takvih pripravaka u svrhu očuvanja općeg zdravlja zglobova i mogućeg smanjenja rizika njihova propadanja u visoko rizičnim skupinama (primjerice sportaši).

Sve popularniji dodaci prehrani vezani uz kolagen su na bazi hidrolizata kolagena.

Sastav im je blizak biološkom sastavu hrskavice, tetiva i ligamenata, zbog čega mogu više pomoći u oporavku zglobova, kože, kose i noktiju. Namijenjeni su bržem oporavku i jačanju vezivnog tkiva, posebno nakon traume i tijekom oporavka nakon operacije, a koriste se i kao sredstvo prevencije degenerativnih procesa.

Važno je da se kolagen u takvim pripravcima nalazi u obliku hidrolizata, s obzirom na to da ga ljudski organizam probavlja u hiroliziranom obliku. Preporučljivo je uz kolagen uzimati i vitamin C jer on pomaže u njegovoj razgradnji i apsorbciji u stanice.

 

Kada govorimo o kolagenu i želimo kontrolu nad procesom starenja trebamo ga uzimati i iznutra da bi se pokazalo zdravlje i ljepota na van. Firming complex, koji sadrži riblji kolagen i fitoceramide, pomlađuje kožu iznutra prema van.

Kada u određenoj starosti tijelo počne proizvoditi manje kolagena je jako bitno da ga počnemo uzimati s hranom koja sadrži više antioksidanata, minerala, vitamina i bjelančevina.

 

Izvor kolagena

Izvor kolagena određuje najveće razlike u kvaliteti među određenim kolagenima na tržištu. Riblji kolagen ima dokazano 150 % veću apsorpciju u organizam jer ima manje molekule. Druga prednost su njegovi sastojci. Riblji kolagen je najbogatiji s kolegenom tipa I (kojega ima oko 80% u tijelu).

MSM (metil sulfonil metan) je oblik organskog sumpora, jednog od najvažnijih minerala u ljudskom tijelu.

MSM je važan za formiranje keratina, kolagena i elastina, koji pružaju fleksibilnost, oblik i snagu mišićima, kostima, zglobovima, unutarnjim membranama, koži, kosi i noktima.

 

Kolagen se u prehrani nalazi u kostima, koži, ligamentima i hrskavici govedine, piletine i ribe, juhama na bazi ribljeg, pilećeg ili goveđeg temeljca. Dodatno, prehrana s visokim udjelom šećera iscrpljuje razinu kolagena budući da višak šećera povećava brzinu glikacije (proces gdje se šećer veže na proteine i tvori molekule AGE) . AGE molekule čine strukturu kolagena slabom te smanjuju njegovu moć da gradi strukturu kože što za posljedicu ima pojavu bora. Pušenje i izlaganje suncu također oštećuju kolagen.

kolagen u zdravlju

 

Restoring creme potiče stvaranje kolagena, umanjuje bore i sadrži Vitamin C, čiji je zadatak održavanje unutrašnjih procesa i zdravlja kože.

Restoring creme možete naručiti ovdje.

 

 

 


Forever Firming Serum

 

Firming serum je serum koji sadrži trifluoracetyl Tripepetide-2, peptid sastavljen od tri aminokiseline, te oponaša prirodne procese kože sa zadatkom njenog očvršćivanja i smanjenja pojave finih linija i bora.

Firming serum možete naručiti ovdje.

 

 


Infinite Firming complex

Firming complex su tablete koje pomažu kontrolirati proces starenja kože. Ovaj kompleks predstavlja mješavinu sastojaka kao što su francuska dinja, morski kolagen i fitoceramidi, koji omogućuju koži hidrataciju, smanjuju pojavu dubinskih bora, povećavaju joj elastičnost i savitljivost.

Firming Complex možete naručiti ovdje.

 


 

Infinite Hidrating cleanser

 

Hydrating cleanser je mlijeko za čišćenje lica koje ostavlja kožu vlažnom, mekom i čistom, istovremeno je čineći zdravom za dalje procese njenog pomlađivanja.

Sastoji se od prirodnih sastojaka poput ekstrakta jabuke i njenih aminokiselina i masnih kiselina iz kokosa. Cilj ovog mlijeka za čišćenje je povećanje hidratacije kože i čišćenje nečistoća i masnoće bez isušivanja kože.

Hydrating cleanser možete naručiti ovdje.


 

 

Nakon 25. godine produkcija kolagena u tijelu pada za 1,5 % svake godine je dovoljno da zaključimo da bi bilo dobro najkasnije tada početi dodavati kolagen. Izbor je na Vama.

 

 

Svidio Vam se članak Kolagen u zdravlju – Zdrava iznutra, lijepa izvana?

Podijelite ga s prijateljima!

Hvala na čitanju!

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.