Ojačajte imunitet - saznajte kako čuvati svoje zdravlje

Ojačajte imunitet – saznajte kako čuvati svoje zdravlje

Ojačajte imunitet – dnevna doza imuniteta

Imunitet je sposobnost organizma da se zaštiti od uzročnika zaraznih bolesti. Ojačajte imunitet svakodnevno sa zdravim navikama.
Zaštitini mehanizam se sastoji od urođenog i stečenog imuniteta. Urođeni imunitet je prisutan od rođenja i uključuje fizičke  i kemijske barijere, fagocite i sustav komplementa, te pruža početni otpor prodoru mikroorganizama, te započinje i upravlja aktivacijom i razvijanjem stečenog imunološkog odgovora. Ojačajte imunitet svakodnevo kako bi pomogli svom organizmu.

 

Slijedi nekoliko smjernica za jačanje imuniteta!

 

 • Antioksidansi

Antioksidansi – nutrijenati koji osnažuju imunitet. Malina, brusnica, borovnica, šljiva i grah namirnice sadrže ih najviše , a uz to mogu smanjiti i rizik od raka. Antioksidanse još možete pronaći u agrumima, orašastim plodovima, žitaricama i začinima. Sok od gela Aloe vere jedan je od poznatijih antioksidansa i odličan u očuvanju zdravlja. O ljekovitim svojstvima gela aloe vere možete pročitati ovje.

Ojačajte imunitet

Proizvodi Forever Aloe Vera gel, Aloe berry Nectar i Aloe Bits n’ Peaches proizvodi su kompanije Forever living products, koja je na tržištu već 40 godina. Njihov glavni sastav, gel aloe vere, dobiven je filetiranjem lista aloe vere.

 

 • Probiotici

Procjenjuje se da su ove prijateljske bakterije uključene u rad našeg imunološkog sustava od 60 do 80 posto. Probiotike se posebno preporučuje konzumirati tijekom ili nakon uzimanja antibiotika.

 • Eterična ulja

Eterična ulja počela su se koristiti za ublažavanje simptoma i liječenje bolesti još prije tisuću godina, a djeluju i na jačanje obrambenog sustava. Eterično ulje eukaliptusa ublažava bol i ostale simptome upale grla. Eterična ulja nalazimo u sastavu mnogih preparata za kožu, a postoje i mnogi recepti koje možemo sami pripraviti.

 • Voda

Čaša vode uz svaki obrok i između obroka te za vrijeme i nakon vježbe ili sportske aktivnosti – savjet je to stručnjaka s Instituta medicine. Osim što ispijanjem vode hidratiziramo organizam, na taj način čistimo tijelo od toksina. Važno je konstantno unositi vodu u organizam jer kada se osjeti žeđ tijelo je već lagano dehidrirano.

 • Zeleni čaj

Topla šalica zelenog čaja sadrži visoki udio antiksidansa flavonoida te vitamina, te je zato izvrstan za jačanje imuniteta. Flavonoidi u krvotoku djeluju preventivno na razvoj mnogih bolesti.

 • Med
Preporučeni članci
1 of 2

Kroz godine, antibakterijska su svojstva meda vrlo dobro poznata, a u stvari je čudno da se tako malo koristi u medicinske svrhe diljem svijeta. Možete miješati med s malo vode i popiti to je rješenje. Sadržaj glukoze u medu će se apsorbirati u mozgu te u krvotoku, što će dokazano smanjiti umor.

 • Češnjak

Češnjak je poznat kao prirodni antibiotik. Ljekovita svojstva pripisana su mu još prije više od 5 tisuća godina. Njihov je popis zaista dug, ali ono što je u ovom kontekstu važno istaknuti je to što češnjak pomaže u liječenju raznih plućnih oboljenja, a izrazito je djelotvoran u liječenju gripe i bronhitisa.

 

Ponekad, ovisno o raznim situacijama i zdravstvenom stanju organizma, potrebno  je unesti dodatne vitamine i minerale u organizam.  Više o prirodnim dodacima prehrani možete pročitati ovdje.

Forever Kids

 

Još ponešto o vitaminima C i D i cinku koji imaju važnu ulogu u jačanju imuniteta.

 

 • VITAMIN C

U organizmu, vitamin C igra vrlo važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, jača funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca, pomaže apsorpciju željeza te samim time i formiranje crvenih krvnih stanica. Natrijev askorbat (mineralna sol askorbinske kiseline) jednostavan je ipraktičan način da tijelu osigurate dovoljnu količinu vitamina C. To je jedini sintetizirani oblik vitamina C kojeg tijelo može apsorbirati u većoj količini. Za razliku od 15-30% vitamina koji bude sačuvan u tijelu prilikom unosa običnog vitamina C, natrijev askorbat osigurava apsorpciju od čak 75%.

Poznate su riječi dr. Linusa Paulinga (dvostrukog dobitnika Nobelove nagrade): “Kada bi ljudi uzimali 5 do 10 grama natrij-askorbata dnevno, doživjeli bi duboku starost u najboljem zdravlju”.

 

 • VITAMIN D

Vitamin D, poznat i kao “sunčani vitamin” naše tijelo proizvodi pod utjecajem sunčevih zraka. Sunčeva svjetlost je zapravo najveći izvor vitamina D za čovjeka. Istraživanja su pokazala da vitamin D stimulira stvaranja CD8+ T-stanica. Upravo prisutnost većeg broja ovih stanica u organizmu povezana je sa smanjenom ili čak potpunom odsutnošću simptoma gripe. U zimskim mjesecima kada je smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti, svakako se preporučuje uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani. U prehrambenim proizvodima ga najviše ima u ribljem ulju, mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, žumanjku, te gljivama.

 

 • CINK

Cink je mineral koji ima značajnu ulogu u organizmu. Važan je za jačanje imuniteta, razgradnju enzima, reguliranje rasta stanica, smanjenje proizvodnje histamina i obranu od slobodnih radikala. Poznat je još i kao „podizač imuniteta“ jer ima antibakterijski i antivirusni učinak. Nalazi se u suhom mesu životinja, jetri, jajima, ribi, a najviše ga ima u tkivu oštrige. Vitamin C, u obliku natrijevog askorbata, i cink su odlična kombinacija za jačanje imuniteta.

 

I još nešto, ne tako malo bitno, tjelovježba.

 • TJELOVJEŽBA

Istraživanja su pokazala da je jedan od bitnih faktora podizanja imuniteta umjerena tjelovježba.  Vježbanjem potičemo proizvodnju makrofaga – leukocitnih stanica čija je uloga regulacija upale, prepoznavanje i uništavanje stranih tijela – antigena i onesposobljavanje bakterija. Zahvaljujući bržoj cirkulaciji, makrofagi brže putuju kroz tijelo te ono postaje snažnije za borbu protiv virusa i bakterija.

 

 

 

Svidio vam se članak Ojačajte imunitet – saznajte kako čuvati svoje zdravlje?

Podijelite ga s prijateljima!

Hvala na čitanju!

 

 

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.