Povišeni krvni tlak - Koja je najbolja prehrana? - Irena Forever

Povišeni krvni tlak – Koja je najbolja prehrana?

Povišeni krvni tlak – Kako odrediti prehranu kod povišenog krvnog tlaka?

Povišeni krvni tlak (hipertenzija) je stanje koje godinama ne mora pokazivati nikakve znakove. Tek nakon što se manifestiraju oštećenja na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, pojavljuju se i visoke vrijednosti krvnog tlaka.

Hipertenziju opisujemo kao pretjeranu napetost, nervozu ili stres. U medicinskom smislu pojam hipertenzija označava stanje povišenog krvnog tlaka bez obzira na uzrok.

 

Znakovi povišenog krvnog tlaka:

  • Bol i pritisak u glavi
  • Crvenilo lica  (javlja se kao posljedica povećanog širenja krvnih žila kože)
  • Krvarenje iz malih kapilara u nosu (javlja se zbog osjetljivosti kapilara koje ne uspijevaju izdržati unutarnji tlak i stoga pucaju)
  • Povremeno lakše zamaranje, otežano obavljanje svakodnevnih poslova i slabost pri koncentriranju

Povišeni krvni tlak označava se izmjerenom vrijednošću tlaka iznad normale, a normalom se smatra vrijednost tlaka do 140/90 mmHg.

Povišeni krvni tlak može dugo proći bez liječenja a da nije popraćen tegobama. No, posljedice svejedno postoje. Povišeni krvni tlak je jedan od glavnih neovisnih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila, ali gdje stradaju i drugi organi.

Povišeni krvni tlak može se kontrolirati i održavati unutar normalnih vrijednosti. To se može napraviti korištenjem sintetskih lijekovima koji se svakodnevno uzimaju.

Međutim, do normaliziranja krvnog tlaka može doći i promjenom načina života, uvođenjem umjerene tjelesne aktivnosti i vođenjem brige o prehrani.

Jedna od najpoznatijih namirnica koja u svom sastavu sadrži tvari koje direktno snižavaju krvni tlak je celer.

Uvođenjem korijena, stabljike i lista celera u svakodnevnu prehranu uvidjet će se vrlo brzo pozitivan efekt koji ta biljka ima na snižavanje i normaliziranje krvnog tlaka kod osoba kod kojih je krvni tlak povišen.

Također, povećanim unosom vitamina C, tlak postaje niži. Stoga se kod osoba sklonih obolijevanju od povišenog krvnog tlaka preporuča korištenje svježeg voća i povrća.

Češnjak također pridonodi smanjenju krvnog tlaka, te ga se preporuča uzimati u bilo kojem obliku (svježem, kuhanom, u obliku kapsula).

Kalcij također povoljno djeluje na krvni tlak, pa se mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju u svakodnevnoj prehrani. Uz njih preporuča se i upotreba namirnica bogatih kalijem, poput rajčica i banana.

Kada govorimo o kavi tada se zna da kava ne djeluje izrazito negativno na povišenje krvnog tlaka kako je to nekada bilo mišljenje. A kada je riječ o alkoholu, treba ga izbjegavati jer je jedan od uzročnika povišenog krvnog tlaka.

U prehranu treba uvesti ribu bogatu omega-3-masnim kiselinama, a može se konzumirati i konzervirana riba. Stoga se na popisu namirnica trebaju naći skuše, inčuni, sardine i tuna, svježi ili konzervirani, i treba ih konzumirati dva do tri puta tjedno kako bi se krvni tlak održavao u granicama normale.

U prehranu treba uvesti unos Omega 3 masnih kiselina (iz riba), i Omega 9 masnih kiselina (iz maslina).

Ulje morskih riba sadrži važne masne kiseline. One su zbog utjecaja na snižavanje sadržaja triglicerida u krvi veoma značajne u slučaju kardiovaskularnih oboljenja i arteroskleroze, a također imaju veliki utjecaj na smanjenje povišenog krvnog tlaka.

 

 

Svidio Vam se članak Povišeni krvni tlak – Koja je najbolja prehrana?

Podijelite ga s prijateljima!

Hvala na čitanju!

 

 

 

 

 

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.