Probiotici i zdravlje - Saznajte zašto su važni za naše zdravlje!

Probiotici i zdravlje – Saznajte zašto su važni za naše zdravlje!

Probiotici i zdravlje – Saznajte zašto su probiotici važni za naše zdravlje!

Probiotici i zdravlje: Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. “dobre” bakterije) koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina.

Otprilike 95% crijevne bakterijske populacije kod ljudi čine obvezatni anaerobi poput Bifidobacterium, Clostridium, Eubacterium, Fusobacterium, Peptococcus, Peptostreptococcus i Bacteroides.

1-10% crijevne populacije čine fakultativni anaerobi poput Lactobacillus, Escherichia coli, Klebsiella, Streptococcus, Staphylococcus i Bacillus. Aerobni mikroorganizmi nisu prisutni kod zdravih osoba s iznimkom Psedomonasa koji je prisutan u vrlo maloj količini.

U našim crijevima žive korisne i štetne bakterije. Stručnjaci se slažu da bi omjer trebao biti približno 85% dobrih i 15% štetnih bakterija.

Crijevna mikroflora je važna za sazrijevanje imunološkog sustava, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje kroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena te pomaže u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama.

Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže (između tzv. “dobrih i loših” bakterija) u našim crijevima. Crijevna mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, prekomjernoj konzumaciji alkohola, te čak i kod korištenja antibakterijskih sapuna.

Dosadašnja znanstvena istraživanja upućuju da probiotici ne mogu zamijeniti uništenu prirodnu tjelesnu floru. Ali mogu poslužiti kao privremene kolonije koje organizmu pomažu pri obavljajnju iste funkcije kao prirodna flora, dajući joj tako dovoljno vremena da se oporavi.

Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium i Lactobacillus.

Namirnice koje su vrijedni izvori ovih bakterija su: jogurt, kefir, sir, kobasice, kiseli kupus…

 

  • Treba li uzimati probitike za vrijeme ili nakon antibiotske terapije?

Antibiotici ubijaju patogene bakterije zbog kojih su i indicirani. Ali također ubijaju i dobre bakterije u crijevima što često dovodi do proljeva. Probiotici smanjuju mogućnost dobivanja takvih proljeva. Treba ih se uzimati za vrijeme antibiotske terapije, samo pripaziti na upute o vremenskom razmaku u ovisnosti o uzimanju antibiotika.

 

Danas na tržištu postoji mnogo probiotičkih pripravka (bakterije u suhom smrznutom obliku) u obliku prašaka, kapsula, tableta te u tekućem obliku. Smatra se da su kapsule učinkovitije od tableta jer bolje štite bakterije od želučane kiseline.

 

  • Što su prebiotici?

Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane (uglavnom oligosaharidi) koji imaju povoljan učinak na domaćina stimulirajući rast i aktivnost probiotika, te su s njima u sinergiji. Najpoznatiji prebiotik je inulin.

 

Probiotici su ključni, ne samo za bolje zdravlje i jači imunološki sustav, nego i za oporavak probavnog trakta, mentalnog zdravlja i neuroloških poremećaja. Prvi i najzanemareniji razlog zašto je probavni trakt toliko važan za naše zdravlje leži u činjenici da se 80% našeg cijelog imunološkog sustava nalazi upravo u probavnom traktu.

Probiotici imaju povoljan učinak kod proljeva, konstipacije, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava te mnogih drugih stanja i bolesti. Općenito poboljšavaju imunološku funkciju općeg stanja organizma.

Više o probioticima koji djeluju točno tamo gdje treba u određenom dijelu debelog crijeva, možete pročitati ovdje.

 

 

Svidio Vam se članak Probiotici – Saznajte zašto su važni za naše zdravlje!

Podijelite ga s prijateljima!

Hvala na čitanju!

 

 

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.