9 ranih upozorenja da je u tijelu manjak vitamina C ! - Irena Forever

9 ranih upozorenja da je u tijelu manjak vitamina C !

Koji su znakovi da organizam ima manjak vitamina C i kako ih prepoznati?

Manjak vitamina C očituje se kroz nekoliko karakteristika koje možemo sami prepoznati. Kao esencijalni nutrijent, vitamin C (askorbinska kiselina) štiti tijelo od nedostataka u imunološkom sustavu. Vitamin C važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. On je najjači antioksidans među vitaminima topljivim u vodi.

Organizmu su potrebne redovite doze vitamina C za prevenciju od razvoja prehlada do ozbiljnih zdravstvenih problema. Višak vitamina C izlučuje se iz tijela.

“Vitamin C je najbolji prirodni antibiotik, antivirusni lijek, antitoksin i antihistaminik na svijetu …”  Andrew W. Saul

manjak Vitamina c (2)

Vitamin C pomaže kod:

 • održavanja funkcije obrambenog sustava za vrijeme i nakon intenzivnih fizičkih aktivnosti
 • održavanja imuniteta
 • sudjeluje u sintezi kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, kostiju, hrskavice, kože, zubnog mesa i zuba
 • metaboličkih procesa pri stvaranju energije
 • funkcioniranja živčanog sustava
 • psiholoških funkcija
 • štiti stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala
 • smanjenja umora i iscrpljenosti
 • obnavljanja reduciranog oblika vitamina E
 • povećava apsorpciju željeza

manjak vitamina C

9 znakova manjka vitamina C u tijelu!

 

1. KRVARENJE IZ DESNI I NATEČENOST DESNI

Zubi i desni trebaju adekvatne količine vitamina C za optimalno zdravlje. Vitamin C jača epitelno tkivo koje je prisutno po cijelom tijelu. Na desni, epitel djeluje kao barijera protiv bakterija koje mogu uzrokovati bolesti zuba. U slučaju nedostatka vitamina C, desni lakše nabreknu, postanu upaljene i lako krvare. Također može doći i do povlačenja desni. Studija Američkog društva za mikrobiologiju  pokazala je da  je niska količina vitamina C povezana s parodontitisom. Ova bolest dovodi do infekcije desni te oštećenja koja također mogu uzrokovati gubitak zuba.

2. SUHA KOSA SA MNOGO ISPUCALIH VRHOVA

Kada tijelo uzme količinu vitamina C koja mu treba za važnija tkiva i organe tek tada što ostane stiže do kose. Međutim, ako su razine vitamina C manje od idealne, onda korijenje kose neće biti u stanju iskoristiti onoliko vitamina C koliko je potrebno. Tako kosa postaje suha sa ispucalim vrhovima. Također, vitamin C pomaže u bržem rastu kose, kako i pomaže tijelu u apsorpciji željeza. Tako da nedostatak vitamina C može usporiti rast kose te dovesti i do gubitka kose.

3. ČESTO KRVARENJE IZ NOSA

Redoviti unos vitamina C smanjuje krhkost kapilara. Nos je obložen s nekoliko tih malih krvnih žila bliže površini kože te može biti vrlo osjetljiv. Ako su krvarenja iz nosa česta postoji mogućnost nedostatka vitamina C u organizmu. Krvarenje iz nosa također je poznato kao epistaksa koja je jedan od simptoma skorbuta, tj. stanje koje naglašava nedostatak askorbinske kiseline u tijelu.

4. SUHA, GRUBA I CRVENA KOŽA

Suha, gruba i crvena koža također su neke od naznaka da je u organizmu manjak vitamina C. Tijelo treba vitamin C za sintezu kolagena.
Nedostatak tog vitamina također može dovesti do keratoze pilaris. Karakteriziraju je grube mrlje ili sitne izbočine koje se pojavljuju na bedrima, stražnjici, nadlakticama i obrazima.
Keratoza pilaris može uzrokovati i blagi
svrbež.

5. SKLONOST MODRICAMA

Kapilare su slabije bez vitamina C te jednostavna kvrga može rezultirati trenutnim modricama. Ako ne znate kako ste dobili modrice na bedrima ili rukama, postoji mogućnost da Vašem tijelu vjerojatno nedostaje vitamin C. Stručnjaci preporučuju da uz uzimanje hrane bogate vitaminom C (svježe voće i povrće) uzimate dnevne dodatke od oko 400 mg vitamina C zajedno s 400 mg flavonoida.

6. SPORO ZACJELJIVANJE RANA

Mogućnost manjka vitamina C također se može očitovati ako se posjekotine ili ogrebotine zadržavaju tjednima i sporo zacjeljuju. Vitamin C pomaže vezivnom tkivu vezati se s ranom, te također može spriječiti infekciju rana.

7.BOLNI NATEČENI ZGLOBOVI

Bolni i natečeni zglobovi mogu se upaliti. To je uobičajeno za one ljude koji pate od reumatoidnog artritisa. Prema Zakladi za artritis, ljudi s niskom razinom vitamina C imaju tri puta veći rizik od razvoja ove bolesti u usporedbi s onima koji redovito unose vitamina C u organizam.

8. OSJETLJIVOST NA PREHLADU I GRIPU

Vitamin C pomaže u proizvodnji bijelih krvnih stanica koje napadaju viruse i bakterije. On je također antioksidant koji štiti stanice od infekcija. Ako je u organizmu manjak vitamina C tada se javlja osjetljivost na prehladu i virus gripe te infekciju grla.

9. ČESTI UMOR I MANJAK ENERGIJE

Manjak vitamina C često može izazvati umor, slabije raspoloženje i manjak energije. Dokazano je da je manjak vitamina C i psihološki povezan. Provedene studije na hospitaliziranim pacijentima i srednjoškolcima s anksioznošću pokazale su da je njihovo raspoloženje postalo pozitivnije za čak 34% nakon uzimanja vitamina C.

 

 • ZAVRŠNA MISAO:

Najbolji način povećanja količine vitamina C je putem pravilne prehrane, prvenstveno unosom svježeg voća i povrća. Ako kuhate povrće dodajte ga u već zakipjelu vodu, ne ranije da ne gubi puno nutritivne vrijednosti. Ako trebate znatnije povećati količinu vitamina C u tijelu ili ga želite koristiti kao prevenciju prehlade, tada ga unosite uzimanjem dodataka prehrani.

 

Dobro je znati:

Absorbent-C i zobene mekinje čine izvanredan dodatak prehrani. Kombinacija dviju vitalnih hranjivih tvari u jednom proizvodu koji je razvijen jedinstvenim procesom tako da učinkovito apsorbira vitamin C iz svake tablete. Dnevni unos Absorbent-C posebno se preporučuje za dobro zdravlje.

Forever Absorbent C možete naručiti klikom na sliku.

forever absorbent c

narudzba


Napomena:

Ako želite naručiti pojedinačan proizvod (bez minimalne narudžbe) odaberite opciju Gost.

Ukoliko želite ostvariti 15% popusta, minimalna narudžba putem gore navedenog linka za kupnju u Republici Hrvatskoj iznosi 630,00 kn.

Nakon što stavite proizvod u košaricu odaberite opciju Naplata, a zatim Novi kupac i ostvarite popust.

Popust od 15% obračunava se na zadnjem koraku, prije naplate

 

Svidio Vam se članak 9 ranih upozorenja da je u tijelu manjak vitamina C !?

Podijelite ga s prijateljima!

Hvala na čitanju!

 

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.